Απόστολος Ράπτης MD, MSc, Γενικός Χειρουργός

Αποτελεί την επέμβαση που, τη δεκαετία του 1990, έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό τη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Αυτό οφείλετω στο ότι ήταν η πρώτη βαριατρική επέμβαση, που προσέφερε τη δυνατότητα της αναστροφής, χωρίς να ενοχοποιείται για σοβαρές επιπλοκές.

Η τεχνική της είναι απλή, αφού στηρίζεται στην εμφύτευση ενός δακτυλίου στο ανώτερο τμήμα του στομάχου, ο οποίος μειώνει τη χωρητικότητά του. Παρά, όμως, τον αρχικό ενθουσιασμό και τις αμέτρητες επεμβάσεις που τον ακολούθησαν, ο γαστρικός δακτύλιος τείνει να εγκαταλειφθεί.

Αυτό συμβαίνει γιατί:

  1. Η απώλεια βάρους, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι ούτε σημαντική, ούτε μόνιμη και απαιτείται μεγάλη πειθαρχία από την πλευρά του ασθενούς και συστηματική παρακολούθηση, με πολλαπλές ρυθμίσεις του δακτυλίου.
  2. Αν και ο δακτύλιος αφαιρείται εύκολα, η μετατροπή της επέμβασης σε άλλη επέμβαση παχυσαρκίας είναι δυσχερής και αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών.
  3. Απαιτείται η μακροχρόνια παραμονή ξένου σώματος στον οργανισμό.
  4. Εμφανίζεται φθορά και δυσλειτουργία της συνδεσμολογίας του δακτυλίου, σε κάποιες περιπτώσεις.
  5. Συχνά, προκαλεί διάταση του οισοφάγου.
  6. Ο δακτύλιος μπορεί να μετατοπιστεί από τη θέση του και να προκαλέσει δυσφαγία και εμέτους. Τότε απαιτείται η αφαίρεσή του.
  7. Το τοίχωμα του στομάχου μπορεί να διαβρωθεί και να χρειαστεί η αφαίρεσή του με γαστροσκόπηση.