Τι είναι το Ορθοπρωκτικό / Περιεδρικό Απόστημα;

Το Ορθοπρωκτικό ή Περιεδρικό Απόστημα είναι σοβαρή φλεγμονή της περιοχής του πρωκτού, που επεκτείνεται ταχέως και μπορεί να αποτελέσει απειλή ακόμα και για τη ζωή των ασθενών. Όταν αυτοπαροχετευθεί (δηλ. σπάσει μόνο του) συνήθως δημιουργεί μια παθολογική επικοινωνία του εντέρου με τους παρακείμενους ιστούς, δηλαδή ένα συρίγγιο.

Αποτέλεσμα μικροβιακής φλεγμονής των πρωκτικών αδενών, των θυλάκων των τριχών ή των σμηγματογόνων και ιδρωτοποιών αδενών του δέρματος της περιοχής. Ορθοπρωκτικά αποστήματα μπορεί να προκαλέσουν επίσης οι εκδορές λόγω κνησμού της περιπρωκτικής χώρας, η διαπύηση περιπρωκτικών αιματωμάτωνραγάδα δακτυλίου ή αιμορροΐδων, η νόσος Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η φυματίωση του εντέρου, ή να είναι αποτέλεσμα θεραπευτικών επεμβάσεων στην περιοχή (όπως μετά από ενεσιοθεραπεία αιμορροΐδων).

Τα ορθοπρωκτικά αποστήματα είναι συχνότερα στους άνδρες.

Τα αποστήματα ταξινομούνται ανάλογα με το σημείο που εντοπίζονται.

Ορθοπρωκτικό / Περιεδρικό Απόστημα σημεια

Ανάλογα με την εντόπισή τους και τη σχέση τους με τους παρακείμενους ιστούς, τα αποστήματα διακρίνονται σε:

  1. Περιεδρικά ή υποδόρια: τα συχνότερα και εμφανίζονται ως ερυθρές, ευαίσθητες σκληρίες του δέρματος περί τον πρωκτό. Εκδηλώνονται με οξύ πόνο.
  2. Ευθυϊσχιακά: Σχηματίζονται στον ευθυϊσχιακό βόθρο – μια περιοχή μεταξύ του πρωκτού, των ανελκτήρων μυών και του ισχιακού κυρτώματος- (γι’ αυτό και η αδυναμία του ασθενούς να καθίσει).
  3. Υποβλεννογόνια: μεταξύ του βλεννογόνου του πρωκτού και του έσω σφιγκτήρα και είναι αποτέλεσμα επιμόλυνσης ραγάδας ή εκδοράς του δακτυλίου ή σκληρυντικής ένεσης αιμορροϊδας.
  4. Ενδοσφιγκτηριακά: μεταξύ του έσω και έξω σφιγκτήρα μύ του πρωκτού και μπορεί να είναι υψηλά ή χαμηλά. Χαρακτηριστικό τους ο σφύζων πόνος που αρχίζει με την αφόδευση και διαρκεί αρκετές ώρες.
  5. Ορθοπυελικά: Είναι σπάνια και εντοπίζονται πάνω από τους ανελκτύρες μύες, στον ορθοπυελικό χώρο και οφείλονται σε επέκταση άλλου ορθοπρωκτικού αποστήματος. Εκδηλώνονται με υψηλό πυρετό και πόνο, δυσχαιρένοντας το κάθισμα, την κένωση και ίσως την ούρηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του αποστήματος;

Κύριο χαρακτηριστικό των συμπτωμάτων που προκαλούν είναι ο πόνος (εντονότερος στα επιφανειακά αποστήματα), ιδίως κατά τη βάδιση και το κάθισμα, και τα άλλα σημεία της φλεγμονής, όπως ο πυρετός (στα βαθύτερα αποστήματα).

Ποια είναι η θεραπεία των ορθοπρωκτικών αποστημάτων;

Η θεραπεία των ορθοπρωκτικών αποστημάτων είναι αμιγώς χειρουργική και συνιστάται στην έγκαιρη διάνοιξη και ευρεία παροχέτευσή τους δια της συντομότερης οδού.

Τα αντιβιοτικά μικρή μόνο θέση έχουν στη θεραπεία των αποστημάτων και αυτό μόνο στην αρχική φάση της φλεγμονής. Η χορήγησή τους αποσκοπεί στη γενικότερη προστασία του ασθενούς από σηψαιμία.

Share