Τί είναι ο πρωκτός;

Ο πρωκτός (anus) είναι το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού συστήματος. Ο πρωκτικός σωλήνας, μήκους 3-4 εκ., εκτείνεται από την ορθοπρωκτική συμβολή ως το πρωκτικό στόμιο. Εσωτερικά, η ορθοπρωκτική συμβολή δεικνύεται από τα άνω όρια των πρωκτικών στύλων (οδοντωτή γραμμή). Περιβάλλεται από τους ανελκτήρες μυς και τους έσω και έξω σφιγκτήρες του πρωκτού και η λειτουργία του είναι να ελέγχει την αποβολή των κοπράνων, ημιστερεή ουσία η οποία παράγεται από την πέψη της τροφής.

παθησεις πρωκτου

Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται οι παθήσεις πρωκτού;

Συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με παθήσεις της περιοχής του πρωκτού είναι ο πόνος, η απώλεια αίματος (τα πιο συχνά αναφερόμενα ενοχλήματα), διάρροιες ή εναλλαγή διάρροιας με δυσκοιλιότητα, κνησμός και παρουσία βλέννας στα κόπρανα.

Ποιες είναι οι παθήσεις του πρωκτού;

Στις παθήσεις του πρωκτού περιλαμβάνονται οι εξής:

  1. Αιμορροΐδες
  2. Ραγάδα δακτυλίου
  3. Περιεδρικά αποστήματα και συρίγγια
  4. Ακράτεια κοπράνων
    Προκύπτει όταν υπάρχει απώλεια του ελέγχου των κενώσεων λόγω λειτουργικής αδυναμίας των σφιγκτήρων (ανεπάρκεια) και κυμαίνεται από ακούσια απώλεια αερίων μέχρι ακούσια απώλεια σχηματισμένων κοπράνων. Η ακράτεια μπορεί να είναι συγγενής (εκδηλώνεται κατά τη βρεφική ηλικία) ή επίκτητη, διακρινόμενη σε πρωτοπαθή (όπως, μετά από μαιευτικές ή χειρουργικές επεμβάσεις) και δευτεροπαθή (όπως, μετά από βλάβη του νευρικού συστήματος ή των μυών). Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει συντηρητική και χειρουργική θεραπεία.
  5. Στένωση του πρωκτού
    Χαρακτηρίζεται από εμφάνιση πολλών και επώδυνων κενώσεων και μπορεί να προκύψει μετά από αιμορροϊδεκτομή, καρκίνο, χρόνια ραγάδα, τραυματισμούς ή φλεγμονώδεις παθήσεις. Η θεραπεία είναι συντηρητική και χειρουργική.
  6. Κνησμός του δακτυλίου
    Συνιστά ακατανίκητη επιθυμία κνησμού του δέρματος πέριξ του πρωκτικού δακτυλίου. Επέρχεται κατά κρίσεις, είναι ποικίλης έντασης και διάρκειας και επιτείνεται τη νύχτα ή από stress. Μπορεί να συνοδεύεται από αποβολή βλέννης ή αίματος ή πόνο. Η πάθηση είναι συχνότερη σε άντρες ηλικίας 30-60 ετών. Μπορεί, δε, να οφείλεται σε τοπικά ή γενικά αίτια ή να είναι ιδιοπαθής. Η συζήτηση με το γιατρό και η κλινική εξέταση θέτουν τη διάγνωση και επιτρέπουν τον καθορισμό της αιτιολογίας του κνησμού. Η θεραπεία ποικίλει και εξαρτάται από το αίτιο.
  7. Οξυτενή Κονδυλώματα
    Πρόκειται για εκβλαστήσεις του δέρματος της πρωκτικής και περιπρωκτικής χώρας, οφειλόμενες στους ιούς των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV). Μπορεί να είναι λίγα ή πολυάριθμα και είναι δυνατό να επεκτείνονται στον πρωκτικό σωλήνα, μέχρι την οδοντωτή γραμμή. Υπάρχει, δε,  κίνδυνος εξαλλαγής τους σε καρκινώματα, Θεραπεία είναι η εκτομή ή καυτηρίασή τους.
  8. Κακώσεις – Τραύματα
    Συμβαίνουν αρκετά συχνά και η αιτιολογία τους ποικίλει (πτώση ιππαστί πάνω σε οξέα αντικείμενα, τοκετός, ιατρικές πράξεις, ξένα σώματα κτλ.) Η θεραπεία τους καθορίζεται από τη βαρύτητα και τη θέση της βλάβης.
  9. Νεοπλάσματα του πρωκτού και του πρωκτικού σωλήνα
    Αποτελούν το 1-6% των νεοπλασμάτων της ορθοπρωκτικής περιοχής. Συνήθη συμπτώματα είναι ο κνησμός, η αιμορραγία, εκκρίσεις, δυσχέρεια στην αφόδευση ή ψηλάφηση διόγκωσης. Η οριστική διάγνωση τίθεται με βιοψία. Η αντιμετώπιση και πρόγνωσή τους ποικίλει και καθορίζεται από το είδος, την εντόπιση και το μέγεθος της βλάβης.
  10. Ιδιοπαθής ή εφήμερη πρωκταλγία
    Χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια έντονου, αιφνίδιου πόνου διάρκειας λίγων δευτερολέπτων στην περιοχή του περινέου. Εμφανίζεται στο 10-14% υγειών ατόμων, συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 30- 60 ετών . Η αιτιοπαθογένεια δεν είναι γνωστή, αν και αναφέρεται σπασμός των μυών της περιοχής (τύπου «κράμπας»). Η θεραπεία είναι συντηρητική.

Σημαντικό είναι, ο ασθενής με ενοχλήσεις από την περιοχή του πρωκτού να απευθύνεται νωρίς στο Χειρουργό. Το εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας οδηγεί στην επίλυση του προβλήματος και γλυτώνει τον ασθενή από την περιττή ταλαιπωρία.